top of page

Branschorganisationen har som mål att bidra till en kompetenshöjning inom snöskoteråkningen. Förarbevisutbildningen och guideutbildningen är viktiga för att säkerställa en positiv framtid för hållbar, ansvarsfull och trafiksäker snöskoteråkning.

KOMPETENS

FÖRARBEVISUTBILDNING

För att få köra snöskoter som måste du ha ett förarbevis eller bilkörkort taget före år 2000. Du kan ta ditt förarbevis genom olika företag och organisationer som har utbildningsbevis. Det kan vara en skoterklubb, företag eller körskola. Mer information om förarbevisutbildningar finns hos SSCO och SNOFED.

Branschorganisationen för hållbar snöskotertusim vill medverka till att förarbevisutbildningen för snöskoter håller hög kvalitet och bidrar till ökad kompetens bland alla snöskoteråkare.  

Med det ökade intresset för friåkning så behövs även högre kunskaper kring lavinsäkerhet. Se gärna filmen: 15 minuter. En film om snöskoter och laviner.

För aktuell information om snöförhållanden i den svenska fjällkedjan, gå in på www.lavinprognoser.se

HW_6111_Photo_Hans_Wardell.jpg

DIPLOMERING AV GUIDER

En arbetsgrupp med några av Sveriges mest erfarna skoterguider har arbetat fram en guideutbildning med diplomering för snöskoter. 

Utgångspunkten har bl.a. varit en enkät bland medlemmarna om vad som är viktigt att ha med vid introduktion av nya guider i sin verksamhet. Konsumentverkets riktlinjer för guidade turer på snöskoter har varit ett viktigt underlag för utbildningen. 

Några pilotutbildningar genomfördes under vintern 19/20 och de fungerade bra. Arbetsgruppen har sedan bearbetat utbildningsupplägget vidare och i december 2022 har 160 personer genomgått utbildningen och drygt 100 av dessa är diplomerade. 

Utbildningen med diplomering höjer kompetensen och kvalitetsnivån bland snöskoterguiderna och den ger också kunden en bättre och tryggare upplevelse. 

Den grundläggande gudieutbildningen för turer på led och i flack terräng ska sedan kunna kompletteras med en planerad utbildning för mer avancerad guidning i svårare terräng. 

HW_2745_Photo_Hans_Wardell.jpg
Kompetens: Get Involved
bottom of page